gaini de rasa.org

gaini de rasa, gaini de colectie, pasari domestice

Puii de carne-hranirea

 

Pentru crescătorii care vor sa alcătuiască reţete complete, pentru a realiza sporuri cat mai mari in greutate este indicata folosirea nutreţurilor combinate (concentrate) care se găsesc in magazinele speciale.

CERINTELE PUILOR DE CARNE

După vârsta păsărilor, cerinţele de furaje pentru creşterea puilor de carne sunt următoarele: proteina bruta - intre 0-4 săptămâni, 27,8%, intre 4-8 săptămâni 20,2%; energie metabolizabila - intre 0-4 săptămâni, 3000 de Kcal la kg, intre 4-8 săptămâni, 3000 Kcal la kg; lizina - intre 0-4 săptămâni, 1,17%, intre 4-8 săptămâni, 0,92%; metionina" si cistina - intre 0-4 săptămâni, 0,89%, intre 4-8 săptămâni 0,74%; celuloza" - intre 0-4 săptămâni, 3%, iar intre 4-8 săptămâni tot 3%.. De asemenea, necesarul de apa, fără a fi calculate si pierderile datorate funcţionării defectuoase a echipamentelor si nici apa necesara pentru alte nevoi ale crescătoriei, sunt:

- 0-4 săptămâni: 1,5-1,7 litri pe cap, adică in medie 0,05-0,06 litri pe zi si pe cap;

- 5-8 săptămâni: 2,5-3,3 litri pe cap, adică in medie 0,09-0,12 litri pe zi si pe cap;

- de la o zi la 8 săptămâni: 4-5 litri pe cap.

In primele 4 săptămâni de viata puii de carne au nevoie de mai multe proteine in reţetă (22,8%) fata de perioada 5-8 săptămâni, când nivelul de proteina scade la 20,2%, pe când nivelul energetic, rămâne constant pe toata viata puilor (3.000 Kcal/kg furaj combinat). Puiul de came isi reglează ca un ceasornic consumul de energie, indiferent de conţinutul in proteina al reţetei. La nivelul de 3.000 Kcal/kg, un pui de carne sănătos, ţinut la o temperatura normala, consuma, de la o zi la 58 zile, cate 68 g furaje combinate pe zi. Daca mărim conţinutul in energie al reţetei, puiul de came va consuma o cantitate de furaj combinat in minus. Daca, din contra, se administrează puilor reţete mai sărace in energie, aceştia consuma in plus pentru a-si regla necesarul zilnic. Insa puii nu-si pot asigura necesarul de energie daca reţetele conţin sub 2.700 Kcal/kg, capacitatea gastrointestinala, neputând ingera cantităţi atât de mari de furaje.

Ce se întâmpla când dezechilibrul dintre energie si proteine este in defavoarea proteinei? Sa admitem ca creşterea puilor de came se face numai cu porumb, care conţine cca. 3.200-3.300 Kcal/kg si numai 8-8,5% PB. In aceste condiţii, puii de carne isi reglează consumul mediu zilnic la cca. 63 g, caz in care consuma numai 5,2 g proteina fata de cca. 14,3 g cat ar fi normal. Desigur ca in aceste condiţii nu trebuie sa ne aşteptăm la sporuri bune in greutate si astfel se explica de ce păsările furajate unilateral, numai cu cereale, realizează sporuri aşa de mici in greutate

Vom prezenta o reţeta furajera necesara puilor de carne, precum si unele recomandări privind întocmirea de reţete de către crescătorii care isi furajează puii cu resurse din gospodăriile proprii.

In tabelul de mai jos prezentam o reţeta furajera pentru pui de carne:

Compoziţie 0-4 săptămâni (%) 5-8 săptămâni (%)

Porumb        54,1                       59.1

şrot de soia         33.5                31

Faina de peste      6                    3

Grăsimi                 3                    3

DL Metionina 98% 0,1                 0.1

Colina HCI 70%     0.1                 0,1

Carbonat de Ca       1                  1.5

Fosfat dicalcic         1                   1

Sare                      0.2               0.2

Premix (Zoofort)     1                   1

Porumbul poate fi înlocuit, in proporţie de 20-30%, cu decorticat sau grâu. Furajele proteice se pot înlocui intre ele in funcţie de resurse, cu respectarea cantităţii totale de proteina, energie si ceilalţi nutrienti necesari. Aşadar, porumbul este principala cereala utilizata in hrănirea puilor de carne. Orzul nedecorticat este sărac in energie bogat in celuloza, el putând fi administrat după decorticare operaţie care, practic, nu se poate executa in gospodăriile populaţiei. Grâul, de calitate relativ inferioara, se poate folosi in hrana puilor de carne, insă este recomandabil sa nu înlocuiască mai mult de 30-40% din porumb. Dintre făinurile proteice, faina de peste si şrotul de soia de tip 48% PB sunt ideale. Ele pot fi parţial substituite cu faina de carne, şrot de floarea-soarelui (preferabil cernut înainte, pentru îndepărtarea cojilor celulozice) si drojdie furajera.

Ești aici: Home informatii pasari Puii de carne-hranirea